2014. november 6., csütörtök

Útvesztő - a könyv



Az előző bejegyzésben olvashattatok az Útvesztő filmes adaptációjáról, most pedig  következik a könyv. James Dashner több regénysorozatot írt már ezelőtt, ez 2009-ben jelent meg, akkor viszont még nem voltunk ennyire rákattanva erre a műfajra.
A film megtekintése után olvasva a könyvet nem könnyű követni a fonalat, annyira sok az eltérő részlet. Mintha a filmben fel lennének cserélve a cselekmények sorrendje, néhány karakter megteszi, amit a könyvben más tett stb. Úgyhogy azt mondanám, hogy a filmhez az ötletet és a sztori 70 százalékát a könyv adta. A népszerűséget a könyvnek pedig a film :)
Némely változtatásokat indokoltnak találok hiszen még én se nagyon tudtam elképzelni azt a bizonyos helyet az útvesztőben, s megfilmesíteni annál inkább nehezebb lenne.  Egy rendkívül lényeges pont viszont teljesen különbözik az útvesztő megfejtésével kapcsolatban, mondhatni az eredti gondolatmenet valahogy másképp van megjelenítve. Nehéz úgy írni róla, hogy ne spoilerezzek...
Ahogy már az előző bejegyzésben írtam a könyv tényleg sokkal többet elárul Thomasról és az útvesztőrő valamint Teresa és Thomas kapcsolata is mélyebb mint azt gondolnánk.
Mint az a filmben is kiderül az útvesztő csak a kezdet, a történetnek még nincs vége, s mivel ezt tudjuk, sejthetjük, hogy kijutnak az útvesztőből és szembe találják magukat a rút valósággal, vagy azt ügyesen elrejtve egy ravasz színjátékkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése