2014. november 18., kedd

Donut shop krimik


Ki tudna ellenállni egy cukormázas frissen sült fánknak? Suzanne, válása után nyitotta meg
Fánkpalotáját, ahol különleges édességeket sütött minden éjjel. Egy ilyen éjszaka egy hulla landol a küszöbén, mely eléggé megrémíti, de nem tántorítja el attól, hogy utánajárjon, ki tette oda és miért pont oda? A rendőrség, a nyomozók és anyja is győzködni próbálja, hogy ne nyomozzon, mert még baja eshet, de Suz elég makacs és kíváncsi ahhoz, hogy ne vegye figyelembe őket. Mint minden gyilkossági nyomozás, ez is eleinte döcögősen indul, túl sok a gyanúsított és túl kevés a nyom. Álcázással, pletykálkodással valahogy mégis használható információra tesz szert Suzanne, miközben minden éjjel kitartóan gyúrja a tésztát, szaggatja és süti a fánkokat.
"Tökéletes irodalmi kikapcsolódás" - írja a regényről egy díjnyertes író, s azt hiszem ezzel meg is fogta a lényeget. Szórakoztat és kikapcsol.
A könyv különlegessége pedig, hogy minden fejezet végén találunk egy receptet, hiszen kinek ne jönne meg a kedve egy jó kis fánkhoz? Nézzünk meg egyet:

Fánkrecept kezdőknek
 Ezzel a fánkkal garantáltan jól fog kezdődni a reggel, de az is lehet, hogy ez fog elindítani a profi fánkkészítés útján. Egészen egyszerű recept, képtelenség elrontani, és kis gyakorlással olyan fokon elsajátítható, hogy bármikor elő lehet venni, ha valamit hirtelenjében az asztalra kell varázsolni.

Hozzávalók:
4-5 bögre kenyérliszt
1 bögre kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál szerecsendió 
1/2 teáskanál fahéj
2 csipet só
1/2 bögre tejföl
1 felvert tojás
1 bögre író

Elkészítés módja:
Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót egy nagy keverőtálban, aztán szitáljuk át az egészet egy másik tálba. Adjuk hozzá a felvert tojást, aztán a tejfült, majd az írót, és óvatosan keverjük el őket a száraz keverékben. Lehetséges, hogy kicsit több tejfölre vagy lisztre van szükség ahhoz, hogy a tészta jó állagú legyen. Ez függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól, a lényeg azonban az, hogy a tésztának a kenyértésztához hasonlónak kell lennie, amikor már minden hozzávaló benne van. Azaz nem szabad hozzáragadnia a kézhez, de elég nedvesnek kell lennie ahhoz, hogy jól formálható legyen. Nem kell aggódni, hamar rá lehet érezni, mikor jó. Most finoman gyúrjuk össze a keveréket, aztán nyújtsuk ki olyan 6-7 mm vastagságúra. A fánkszaggatóval - amely egy kivehető közepű, kör alakú fémforma - szaggassuk ki a tésztát, a megmaradt tésztaközepeket pedig hagyjuk meg a későbbi sütéshez. A fánkszaggató filléres dolog, úgyhogy mindenképpen megéri tartani belőle egyet otthon. 
Forrósítsuk fel az olajat 190 fokra, és amikor az olaj már felhevült, tegyünk 4-6 fánkot a serpenyőbe (vagy az olajsütőbe) attól függően, mekkora benne a hely. Az olajsütőben szebben és egyenletesebben sülnek meg a fánkok, mint a serpenyőben, ezért bizton állíthatom, megéri a befektetést, főleg ha viszonylag sokszor szeretnénk fánkot sütni. 
Süssük a fánkokat kb. 2 percig, aztán nézzük meg, milyenek. Ha sült felük aranybarna színű, akkor forgassuk meg őket egy nagy fapálcikával vagy fából készült nyárssal, és süssük a másik felüket is 2 percig. 
Ha elkészültek a fánkok, szedjük ki őket rácsra vagy papírtörlővel letakart tányérra. A lényeg az, hogy csöpögjön ki belőlük az olaj, mielőtt tálaljuk. A tetejüket bekenhetjük vékonyan vajjal, aztán megszórhatjuk porcukorral vagy fahéjjal, de önmagukban is nagyon finomak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése