2013. március 24., vasárnap

Pokolbéli szövetség

Larry Stillman és Morris Goldner: Pokolbéli szövetség

Egy lengyel, zsidó fiú Mojse második világháborús emlékeit örökíti meg a könyv. Amikor a németek megszállták Lengyelországot, az ott élő zsidók sorsa megpecsétlődött, az országban azután nem volt számukra hely. Hamar összegyűjtötték őket, hogy a Végső Megoldás terv szerint járjanak el, de Mojse mégis el tud menekülni. Mivel a társadalom nagy többsége által kirekesztett személlyé vált, bujkálnia kell. Az erdőben keres menedéket, s napról napra meg kell küzdenie a túlélésért. A harcban viszont nincs egyedül, egy hírhedt lengyel bandita mellé szegődik, aki megmenti az életét. Partizán módra élnek, s a lehetőséget keresik, hogy merényletet hajtsanak végre a nácik ellen. Egy ilyen küldetés során jutott el Morris egy koncentrációs táborba, ahol megtudta, mit is jelent a Végső Megoldás.
Egy fiúról szól, akinek hamar kellet felnőnie, aki családját elveszítette, nem egyszer járt a halál árnyékának völgyében, de végül mégis győztesen került ki onnan. Túlélte a háborút, s kivándorolt az országból, mely jogtalanul kitaszította őt.
Képet kapunk a háború által megtépázott országról, személyes sors jelenik meg, melyet a történelem könyvekben nem olvasunk, dilemmákkal nézünk szemben, melyek az emberi kapcsolatok álhatatosságát feszegetik. Elmondja hogyan viszonyult a lakosság a megváltozott szabályokhoz, hogyan lett barátból ellenség, ki volt az, aki még ezután is segített. A háború végével nem fejeződik be a történet, egy korszak lezárult, de az élet megy tovább, s az új még csak azután kezdődött el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése