2013. március 4., hétfő

Catfish


Online szerelmek

Új sorozat indult az MTV-n, a „Kamureg” az interneten szövődött, mégis átverést sejtető kapcsolatokkal foglalkozik.
Nev online találkozott egy lánnyal, összeismerkedtek és hamar szerelmes lett belé. Képei teljesen elbűvölték, személyisége közel állt hozzá, úgy érezte megtalálta az igazit. A cyber románcnak azonban szomorú vége lett, kiderült, hogy a lány nem az, akinek mondja magát. Nev szíve összetört, elárultnak érezte magát, s hosszú időbe telt, mire túltette magát a csalódáson. Ekkor jött az ötlet, hogy történetét megfilmesítsék. Olyan váratlan és nagy sikert hozott a film, hogy sorjában jöttek a levelek olyanoktól, akik hasonlóan online kapcsolatban vannak, de a való világban egyáltalán nem találkoztak még. Nev úgy döntött, hogy utána fog járni ezeknek a leveleknek, és segíteni fog nekik megtalálni az embert a számítógép másik oldalán. Minden részben ellátogatnak egy emberhez, akinek segítségre van szüksége, utánanéznek az internetes barátnak, és összehoznak vele egy találkozót.
Nagyon tanulságos a sorozat, ráébreszt arra, hogy mennyire nem vagyunk biztonságban az interneten, ahol bárki bármit állíthat magáról anélkül, hogy valaki felelősségre vonná őket. Nem egyszer történik meg, hogy ellenkező neműnek adják ki magukat a gyanútlan chat-elő előtt, valamint sokszor nem is ő az egyetlen, akivel ilyen kapcsolatot tartanak fönt.
Szomorú látni, hogy mennyire vissza tudnak élni az emberek érzelmi állapotából adódó hiszékenységével, vagy éppen kiépített bizalmával. Ugyanakkor mielőtt megátalkodott bűnözőknek állítanánk be a kamu profilok létrehozóit, érdemes meghallgatni, mi is vezetett kifogásolható viselkedéseikhez. Lehetőségük van, hogy elmondják miért folyamodtak magukról egy valótlan, idealizált, képet alkotni, s mi tartotta vissza őket a személyes találkozótól. Természetesen nagy fájdalmat okoznak áldozataiknak, de sokszor nekik maguknak is szükségük van segítségre, hogy felépüljenek lelki sérelmeikből, magabiztosabbakká váljanak, ne szégyelljék önmagukat mások előtt és változtassanak romboló viselkedésükön.


1 megjegyzés:

  1. Szerintem azért próbálkoznak emberek "kamureggel" mert félnek az elutasítástól. Valószínüleg éltek már át ilyet, és ha másnak adják ki magukat, akkor álca mögött vannak és nem a személyüket éri az esetleges sérelem, hanem azt "személyt" akit létrehoztak.
    W.A.

    VálaszTörlés