2012. augusztus 30., csütörtök

Regény a második világháborúból

Ayse Kulin - Az utolsó vonat Isztambulba

Szerelem, mely a családi hagyománnyal, vallással, befogadással dacol, házasság egy idegen földön, menekülés az elutasítottság elől, visszatérés a rég elhagyott hazába egy szebb jövő reményében.
Egy muzulmán lány és egy zsidó fiú házasságának még az ötlete is azonnali ellenszenvet vált ki a szülők részéről, s mikor ez bekövetkezett, kibékíthetetlen ellentéteket szült. Az ifjú pár kénytelen otthagyni szülőföldjét, boldogulásuk érdekében. De vajon jó helyre emigráltak? Lehet, hogy csak rossz időben?
Eleinte nehézkesen indul a történet, sokat beszél Törökország politikai helyzetéről, bemutatja a muzulmán családot. Később viszont, mikor már elindul a kockázatos utazás hazafelé, egyre izgalmasabb és érdekesebb lesz a cselekmény, mely valós eseményeken alapszik. Tetszett, hogy a szereplők nagy része mennyire önfeláldozó, s példaértékű az egyik főszereplőnek, Selvának a jelleme, aki rendkívül talpraesett, végig kitart férje mellett, egy pici gyermekkel az oldalán, fáradhatatlanul küzd azért, hogy minél több emberen segítsen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése