2012. augusztus 29., szerda

A színes fátyol

The painted veil

Walter Fayne orvos, aki beleszeret Kittibe, az egyedülálló, de még mindig otthon lakó nőbe, akit anyja már-már tehernek érez , s minden vágya, hogy végre férjhez adja. Kitti nem érzi boldognak magát anyja nyomása miatt, ezért beleegyezik a házasságba, holott nem szerelemes Walterbe. Az ifjú pár, a férj munkája révén Sanghajba költözik, ahol Kitti megcsalja férjét az ottani konzullal. A szívébe ejtett tőrdöfésként éli meg Walter Kittinek ezt a meggondolatlan tettét, s elhatározza, hogy jelentkezik egy küldetésre, mely során a kolera által legjobban pusztított térségen kell segédkeznie. A hely egyáltalán nem úri hölgyek igényeinek megfelelő ezért nehéz elviselni, de talán egy kis falucska, egy súlyos kór, a szükség, a  férj nemesi önfeláldozása ismeretlenek felé kell ahhoz, hogy a félre lépett nő átértékelje a helyzetét. Talán a körülményeknek a változása kellett ahhoz, hogy ráébredjen mekkora értéket képvisel férje, aki őt választotta, s aki végig hű volt hozzá. 
Rendkívül tanulságos a történet, tetszik benne a Walternek a reakciója, amikor rájön, hogy felesége megcsalja őt a konzullal, aki mellesleg nős. Rávilágít arra, amit Kittinek a vágytól elhomályosult realitás érzéke nem vesz észre, miszerint a konzul nem szereti őt, csak kihasználja. Felajánlja Kittinek, hogy elválik tőle, de csak egy feltétellel: ha a konzul feleségül veszi Kittit. A nő nagyon megörül a hírnek, de ugyanekkorát is csalódik, mikor bebizonyosodik, hogy férje látja jól a helyzetet és a konzulnak esze ágában nincs elválni és újra házasodni. 
Miután elköltöznek onnan, hogy Walter fölvegye a harcot a kolerával, Kittiben folyamatosan kialakul a férje iránti tisztelet, csodálat, majd szerelem. 
Mindezek mellett különösen élvezetessé teszi a filmet a mesésen szép környezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése