2014. október 23., csütörtök

IcePrincess

Camilla Lackberg: Jéghercegnő


Ritkán olvasok krimit, de mégis eljutottam odáig, hogy a hónapok óta olvasatlan e-könyvet egyszer  megnyitottam s egy olyan történet bontakozott ki, mely teljesen elrabolt.
Egy kezdetben öngyilkosságnak látszó eset kapcsán nyomoznak egy svéd kisvárosban. Egy fiatal nőt felvágott erekkel a kádba fagyva találnak egy januári reggelen, de a szülei ragaszkodnak ahhoz, hogy ez gyilkosság volt. A megrázó sorsú lányt egy írónő találja meg, aki gyerekkorában jó barátnője volt az áldozatnak. Talán a régi emlékek, talán a tény, hogy ő találta meg, felelősséget téplál benne azért, hogy utánajárjon a dolgoknak, s a rendőrséggel párhuzamosan ő is nyomozásba kezd. A helyzete viszont nem egyszerű, meg kell bírkóznia a gyásszal szülei elvesztése miatt, s  azzal, hogy a házat, ahol legszebb gyermeki éveit élte, el akarják adni.
Ahogy egyre többet kutat az áldozat múltjában, lassan körvonalazódik miért is szakadt meg oly hirtelen és fájdalmasan kettőjük kapcsolata, miért költözött el a lány, és kik érintettek még ebben a szörnyű múltbeli eseményben.
Megjelenik a könyvben egy bántalmazott feleség, aki nehezen küzd a családon belüli erőszak ellen, és csak segítséggel képes onnan szabadulni, találkozunk egy alkoholista művésszel, akiről eleinte nem tudjuk miért csúszott szét az élete, és talán csak szánakozunk rajta, de kiderül a végén, hogy mint minden emberi deavianciának, ennek a hátterében is súlyos emlékek húzódnak.
Tragikus sorsú lakói vannak ennek a kisvárosnak, ahol senki nem készült fel egy gyilkosságra - vagy kettőre -, hiszen itt nem történik semmi, a függönyök mögött viszont valódi poblémákkal és szomorú emlékekkel küzd az ember.
Meglepően lebilincselő a történet, élvezetes, ahogy egyre többet és többet tudunk meg a szereplőkről. Annak ellenére, hogy a gyilkos kiléte nekem nem volt ésszerű, a történet végén további titkora derül fény és így elégedetten tehetjük le a könyvet.

1 megjegyzés:

  1. Izgalmasnak tűnik, jó az ajánlás - amint lehet megyek a könyvtárba érte :))

    VálaszTörlés