2014. augusztus 12., kedd

A könyvtolvaj



A könyvtolvaj filmes adaptációja nem hagyott akkora nyomot, mint amekkorára számítottam. Egy sokat feldolgozott témáról van szó, a náci Németország  a második világháborúban. Azt a tíz százalékot mutatja be, akik nem hódoltak be a rendszernek. Találkozunk egy árva kislánnyal Liesel-el, egy zsidó fiúval, Max-al, aki bujkál, részt veszünk egy könyvégetésen és találkozunk nácikkal. A történet mégsem olyan megragadó, nehéz is lenne elmesélni, mi volt a célja a filmnek. A könyv viszont nem meglepő, hogy sokkal több információval szolgál, mely által megérthetjük a történet lényegét.
Nem mindennapi módon történik az elbeszélés, hiszen az egész történetet a Halál meséli el. Eleinte kissé zavaros, színekről, szagokról és elvont dolgokról beszél, de utána elkezdődik a történet, amit azért ismerhetünk meg, mert a halál többször is találkozott szereplőinkkel. Liesel új nevelőszüleihez tart, amikor útközben meghal az öccse.
Nem is tudom, hogy egy újítás és egyben jó ötlet-e, hogy ily módon van elmondva a történet, a halál kifigurázása-e, mert ha belegondolunk a Halál egyáltalán nem ilyen. Az itt megjelenő "szellem" tud vidám lenni, van szíve és túl lehet járni az eszén. Elgondolkodik továbbá az emberek tudatlanságán:

"Egy apró, de fontos megjegyzés
Annyi sok fiatalembert láttam az évek során, akik azt hitték más fiatalemberek felé futnak. Pedig nem. Énfelém futnak." - Ehhez hasonló kis megszakítások jellemzik a történetet, amikor elbeszélőnk hozzáfűz bölcs magyarázatokat.

Néhány statisztikai információ
Eső ellopott könyv: 1939. január 13.
Második ellopott künyv: 1940. április 20.
A két lopás között eltelt idő: 463 nap.

Liesel analfabétaként kerül nevelőszülőkhöz, de nevelőapját Hans Hubermannt nagyon megkedveli, ő  az, aki megtanította olvasni, aki minden éjjel, amikor rémálma van, fölkel és együtt olvasnak, egy megértő szív, aki nem ment el:

Egy definíció, ami nem található meg a szótárban
Nem elmenni: a bizalom és a szeretet aktusa, amit a gyerekek szinte mindig megértenek.

Liesel sok mindent nem ért, hogy anyja miért hagyta el, miért nem válaszol leveleire, miért égetnek könyveket az utcán, de egy valamit biztosan tud:

Egy kis összeadás
A kommunista szó + egy nagy máglya + sok halott levél + anyjának szenvedése + öccsének halála = a Führer

A nehéz körülmények ellenére mégis próbál boldogulni, élni az életét, lesz egy barátja Rudy, egyre közelebb kerül új szüleihez és nagyon sokat olvas:

Kulcsok a boldogsághoz
1. Kiolvasni A sirásó kézikönyvét.
2. Elkerülni Mária nővér haragját.
3. Két könyvet kapni karácsonyra.

A könyv magával ragadó, élvezetes és elgondolkodtató, különösen a beillesztett hozzáfűzésekkel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése