2014. július 25., péntek

Párválasztó

Van olyan könyv, aminek elég megnézn a borítóját és máris tudod, hogy el szeretnéd, el kell olvasnod és biztos vagy benne, hogy nyomot hagy majd benned. Kiera Cass könyve pontosan ilyen. A kiválóan megtervezett külső, a hihetetlen eleganciát és kifinomultságot tükröző kép oda vonja az ember tekintetét és talán sokak - akik mindig is szerettünk volna hercegnők lenni, vagy csak hatalmas, díszes ruhát hordani - irigykednek is erre a látványra. Ahogy mostanában elég sok népszerű könyv, ez is egy kitalált jövőbeli társadalomban játszódik, bár ennek bizonyítékai nem mindenhol jelennek meg. Amíg nem tudtam meg, hogy mikor is élnek a szereplők, nagy fejtörést okozott elhelyezni őket az időben, hiszen Tv-t még a szegényebbek is néznek, okostelefonjuk viszont nincsen, király uralkodik, aki hatalmas paoltában él aminek alagsorában mozi van és a gazdagok nagy díszes ruhát hordanak, mégis van, aki a farmert szereti.
A királyi csalad egyetlen sarja Maxon éppen betöltötte tizennyolcadik évét, ami náluk azt jelenti, hogy ideje megfelelő párt választania, s erre a legjobb megoldásuk a Párválasztó. A Párválasztó egy olyan média által sugárzott "játék", amely során az ország területéről, vagyontól, rangtól függetlenül, 35 lánynak lehetősége nyílik arra, hogy megismerkedjen a herceggel és amelyiküket megkedveli, az lesz a felesége. America, a főszereplő egyáltalán nem akar erre jelentkezni, de mivel nagy szükségben élnek és az éhezés sem ismeretlen családja számára, beadja derekát és jelentkezik, megoldva ezzel anyagi gondjaikat.

A világ, melyben élnek nincsen eléggé megszerkesztve, történelmükről keveset tudunk, röviden annyit, hogy a harmadik világháború után vannak, és lázadó csoportok rendszeresen fenyegetésben tartják a királyi családot, de gondolom a trilógia további részeiben többet megtudunk erről a társadalomról. Az emberek itt kasztokba vannak sorolva, ahonnan természetesen erősen nem tanácsos lejjebb házasodni, itt az Elsők az uralkodók, de érdekes módon a Négyesek között vannak tanyasi földművelők, akik mégis magasabb rangot képviselnek az Ötösöknél, akik a művészek - mint America is, aki zenész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése